Juha-Heikki Tanskanen
Juha-Heikki Tanskanen
Näkökulma 21.4.2021

Hallituksen esitys jätelaiksi on hyvä

Hallitus toi maaliskuun lopussa eduskunnan käsiteltäväksi esityksen jätelain muuttamiseksi.

Esitys kiristää kierrätystavoitteita samalla, kun kansalaisten palvelut paranevat ja jätemaksut jopa alenevat. Kaikki vähintään viiden perheen taloyhtiöt saavat kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkausten keräysastiat lähelle – omalle pihalleen.

Näissä kiinteistöissä asuu puolet suomalaisista.  

Jätelakiesitys on pakkaustuottajien näkökulmasta kohtuullisen hyvä. Tämä siitä huolimatta, että olemme pakkausten kierrätyksen lisäämisen ja paranevan palvelutason maksumiehiä. On tärkeää huomata, että tuottajavastuu laajenee pääosin direktiivien pakottamana, ja kova muutosvauhti on ymmärretty jätelakiesityksessä.

Tiukkoja kierrätystavoitteita ei ole kiristetty enempää kansallisesti alumiinipakkauksia lukuun ottamattaSuomi myös soveltaa direktiivin poikkeusta, jonka mukaan pakkastuottajien vastuu rajataan 100 prosentin sijaan 80 prosenttiin keräyksen ja kierrätyksen kustannuksistaTällä on merkitystä, kun nykyisen 35 miljoonan euron vuosikustannuksen on arvioitu lain myötä kaksinkertaistuvan. 

Jätelakiesityksen parasta antia on ulkomaisen etäkaupan saaminen tuottajavastuun piiriin. Lopultakin kotimaisten yritysten velvollisuus maksaa ulkomaisen verkkokaupan pakkausjätteiden keräys ja kierrätys päättyy. Lakisääteinen tuottajavastuu jakautuu jatkossa entistä tasapuolisemmin keskenään kilpailevien yritysten kesken.