Fazerilla pakkauksia uudistetaan vastuullisesti

Kun 99% pakkauksista voidaan lajitella kierrätykseen, olisi sääli, jos se jäisi tekemättä. Fazer auttaa kuluttajia lajittelemaan yksinkertaistettujen lajitteluohjeidensa avulla.

Teksti Anniina Niemistö / Fazer Leipomot Oy

Kuva Fazerin kuvapankki

Fazer-konserni tekee jatkuvasti systemaattista työtä ympäristöystävällisempien pakkausmateriaalin löytämiseksi sekä muovin vähentämiseksi ja kierrättämiseksi.

Esimerkiksi Fazer Leipomoilla 99% pakkauksista voidaan lajitella materiaalina kierrätettäviin jakeisiin. Viimeisetkin pakkausmateriaalit muuttuvat kierrätettäväksi lähitulevaisuudessa.

– Testaamme jatkuvasti uusia pakkausmateriaaleja. Tämän hetkisistä vaihtoehdoista muovi on edelleen paras suojausominaisuuksiltaan. Muovipakkaus pidentää leivän säilyvyysaikaa ja vähentää samalla ruokahävikkiä, kertoo pakkauskehityspäällikkö Piia Soininen-Tengvall, Fazer Leipomot Suomi.

30 miljoonaa leipäpussia vähemmän joka vuosi

Fazer Leipomoiden tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä yritys käyttää muovia 20 % vähemmän kuin vuonna 2018. Muovia vähennetään muun muassa napakoittamalla pakkausten mittoja ja ohentamalla materiaalia. Pelkästään Oululainen Reissumies-uudistusten myötä muovia säästyy vuosittain yli 25 000 kiloa, mikä vastaa noin 10 miljoonaa leipäpussia. Ensimmäiset uudistuneet pakkaukset saapuivat kauppoihin helmikuun puolivälissä.

Muovia vähennetään muun muassa napakoittamalla pakkausten mittoja ja ohentamalla materiaalia.

Suomalaisten suosima Oululainen Reissumies on yksi ensimmäisistä uudistetuista pakkauksista. Mittatilaustyönä tehty pakkaus istuu Reissumiehelle paremmin kuin entinen.

– Käymme läpi joka ikisen pakkauksemme. Oululainen Reissumies -pakkauksen myötä saavutettu muovinvähennys on vasta alkua, sillä aiomme vähentää ja ohentaa muovia aina kun voimme. Tänä vuonna vähennämme muovia yhteensä 30 miljoonan leipäpussin verran, kertoo Soininen-Tengvall.

Lajittelu on ratkaisu

Useat suomalaiset kokevat lajittelun hankalaksi vaikeiden kierrätysmerkkien vuoksi. Moni ei tiedä mitä merkit tarkoittavat tai miten eri materiaalit tulisi lajitella. Fazer Leipomot on alkanut muuttaa kierrätysmerkintöjään niin, että lajitteluohjeet on sanoitettu pakkauksiin selkokielelle.

– Olemme saaneet uusista kierrätysohjeista kuluttajilta paljon kiitosta. Niitä pidetään selkeinä, Soininen-Tengvall jatkaa.

Lajitteluohjeet on sanoitettu pakkauksiin selkokielelle

Fazerin ja Ringin välisellä yhteistyöllä pyritään lisäämään molemminpuolista ymmärrystä kierrätyksen nykytilasta sekä tulevaisuuden pakkausten materiaalisuunnittelusta ja -kierrätettävyydestä. Isoja kysymyksiä – ja tuottajavastuukin hoituu siinä sivussa.

Ratkaisuja ruuasta

Vastuullisuus on oleellinen osa Fazerin strategiaa yhtiön uudistuessa moderniksi vastuulliseksi ruokayhtiöksi. Fazer näkee ruuan ratkaisuna, ja haluaa varmistaa liiketoiminnan vastuullisuuden läpi arvoketjun ja vastata kuluttajien odotuksiin tarjoamalla vastuullisesti tuotettuja tuotteita ja palveluita.

Fazer-konsernin vastuullisuustyön neljä kunnianhimoista tavoitetta ovat

1) 50 % vähemmän päästöjä

2) 50 % vähemmän ruokahävikkiä

3) 100 % vastuullisesti hankittua

4) enemmän kasvipohjaista