ETL:n Pia Pohja: Fiksusta pakkauksesta hyötyvät kaikki

Elintarviketeollisuusliiton uusi toimitusjohtaja
Pia Pohja sanoo, että pakkausten kehittäminen on tärkeä osa toimialan yritysten tuotekehitystä. Kotimaisen ruoan arvostuksen ja viennin edistäminen ovat hänen keskeistä työsarkaansa.

ETL:n Pia Pohja: Fiksusta pakkauksesta hyötyvät kaikki

Kesäkuun alussa Elintarviketeollisuusliiton johdossa aloittanut Pia Pohja on pitkän linjan ammattilainen yhteiskuntavaikuttamisessa ja viestinnässä.

Hän on työskennellyt muun muassa sosiaali- ja terveysministeriössä valtiosihteerinä, Terveyspalvelualan Liiton toimitusjohtajana sekä Fennian viestintäjohtajana.

Viimeksi Pohja toimi Rud Pedersen Public Affairs Companyn partnerina. Yritys on Pohjoismaiden suurin yhteiskuntavaikuttamisen konsulttitoimisto.

– En ole elintarvikealan syväosaaja. Yhtymäkohtia aiempiin tehtäviin on kuitenkin paljon. Tässä työssä voin hyödyntää monipuolista kokemusta yhteiskuntavaikuttamisesta ja laajoja verkostoja, Pohja sanoo.

Elintarvikealan vientivalttina laatu ja innovaatiot

Ensimmäiset viikot uudessa työssä ovat kuluneet elintarvikealan toimijoihin ja sidosryhmiin tutustumiseen. Samalla ovat kirkastuneet teemat, jotka ovat toimialalle erityisen tärkeitä.

– Liiton tehtävänä on edistää eri tavoin elintarviketeollisuuden menestymistä ja koko elintarvikeketjun toimivuutta alkutuotannosta kuluttajalle saakka, Pohja tiivistää.

Painopisteisiin kuuluu myös elintarvikkeiden viennin edistäminen alan toimijoiden ja Finpron vetämän Food from Finland -ohjelman kanssa. Pohjoismaat ja muu Eurooppa ovat perinteisesti tärkeimmät markkinat, mutta uusia mahdollisuuksia on avautumassa myös kauempaa – kuten Kiinasta, Japanista, Lähi-idästä ja Yhdysvalloista.

– Massamarkkinoiden sijaan suomalaisten yritysten kannattaa keskittyä kohdealueille, joilta löytyy maksukykyisiä kuluttajia.

Kilpailuvaltiksi Pohja laskee elintarvikkeiden vahvan tuotekehityksen Suomessa. Olemme huippua esimerkiksi uusissa laktoosittomissa ja gluteenittomissa tuotteissa.

– Ja tietysti myös puhtaus ja laatu ovat jatkossakin suomalaisten ruokien ja juomien ehdottomia valtteja.
Pohja toivoo, että suomalaisetkin arvostaisivat nykyistä enemmän näitä vahvuuksia.

– Valitettavasti meillä on totuttu puhumaan ruoasta pitkälti hinnan kautta. Laadun sijaan julkisuudessa vertaillaan, mistä löytyy halvin ruokakori tai edullisin tarjous.

Pohja muistuttaa, että asenteiden muokkaaminen vaatii paljon työtä ja aikaa. Siihen vaikuttaa moni asia kouluruoan arvostamisesta aina median valitsemiin näkökulmiin saakka.

Elintarvikeala ottaa
tuottajavastuun tosissaan

Pohjan mielestä elintarvikkeiden laatuun liittyy oleellisesti myös vastuullisuus ympäristöasioissa tuotantoketjun kaikissa osissa.

– Elintarviketeollisuudelle tuottajavastuu on todella iso asia. Tähän kuuluvat muun muassa materiaalihävikin vähentäminen ja pakkausmateriaalien tehokas kierrätys, Pohja korostaa.

Entistä ympäristöystävällisempien pakkausten kehittäminen on osa yritysten tuotekehitystä. Pohja huomauttaa, että tuotteiden fiksusta pakkaamisesta hyötyvät kaikki.

Hyvä esimerkki uudesta tuoteinnovaatiosta on Atrian vakuumipakkaukseen pakattu jauheliha. Se vähentää muovimateriaalin kulutusta ja vie vähemmän tilaa kuljetuksissa, kaupan hyllyllä, kotona jääkaapissa ja kierrätyksessä.

– Pakkausten suunnittelussa on löydettävä tasapaino materiaalitehokkuuden ja pakkausten käytettävyyden välillä. Pakkaaminen on tehtävä niin, että tuote säilyy puhtaana ja ehjänä kuluttajan lautaselle saakka. Elintarviketeollisuus on järjestänyt tuottajavastuuseen kuuluvan ruoka- ja juomapakkausten kierrätyksen tuottajayhteisöjen ja Rinki-ekopisteverkoston kautta. Toimialan yritysten osuus kierrätysmaksuista on noin 40 prosenttia.

– Elintarviketeollisuusalalle on tärkeää kehittää kierrätysjärjestelmää kokonaisuutena yhteistyössä muiden kanssa, jotta se on mahdollisimman toimiva ja kustannustehokas. Isossa ja harvaan asutussa maassa tämän toteuttamisessa on omat haasteensa.

Pia Pohja kierrättää itsekin

Pohja arvioi, että jatkuvasta kehittämisestä huolimatta materiaalien kierrätys on Suomessa varsin hyvällä tasolla moneen muuhun maahan verrattuna.

– Olemme tässäkin asiassa luokan kilteimpiä tyttöjä, jotka hoitavat tunnollisesti velvollisuutensa. Pullojen ja paperien keräystä on tehty meillä jo pitkään. Toiminnan laajeneminen kuluttajapakkauksiin on lisännyt kierrätystä entisestään.

Pohja asuu Helsingissä kerrostalossa, jonka takapihalta löytyvät pakkauskartongin, paperin, lasin, muovin, metallin ja biojätteen keräysastiat.

– Olen mielestäni varsin hyvä kierrättäjä. Kunkin jakeen laittaminen omaan paikkaansa ei ole iso vaiva. Ehkä biohajoavan jätteen osalta voisin olla vieläkin tarkempi, ettei sitä menisi lainkaan sekajätteeseen.

Kuka?

Pia Pohja, 52
Elintarviketeollisuusliitto ry:n toimitusjohtaja kesäkuun alusta
Syntynyt Helsingissä
Opiskellut valtiotieteitä Turun yliopistossa, pääaine sosiaalipolitiikka
Aiempia työpaikkoja:
Rud Pedersen Public Affairs Company Oy:n partneri
2015–2017
Sosiaali- ja terveysministerin valtiosihteeri 2012–2015
Terveyspalvelualan Liiton toimitusjohtaja 2009–2012
Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennian viestintäjohtaja 2006–2009
Harrastukset: lukeminen ja kirjallisuus laidasta laitaan, liikunta ja mökkeily Päijänteen rannalla

27.9.2017

Teksti Matti Remees, kuva Ville Rinne