Arlan huolellinen pohjatyö johti hyviin auditointituloksiin

Pakkaustietojen auditointi oli hyödyllinen kokemus, kertoo Arlan QEHS-asiantuntija Tuire Seppänen. Hyvä auditointitulos ilahduttaa, sillä Arlalla on panostettu toimivan sisäisen ohjeistuksen kehittämiseen.

Teksti Veera Niemelä

Kuva Arla

Rinki tekee asiakasyrityksilleen auditointeja, eli pakkaustietojen tarkastuskäyntejä varmistuakseen tietojen paikkansapitävyydestä. Yksi syksyn auditointikohteista oli meijeriyhtiö Arla ja sen Sipoon meijeri.

Arlalla pakkausten tuottajavastuun parissa työskentelevä asiantuntija Tuire Seppänen kertoo, että auditointi sattui hyvään ajankohtaan: yrityksessä oli alettu valmistautumaan ensi vuoden alussa eteen tulevaan kuluvan vuoden pakkaustietojen raportointiin. Hän toteaa, että auditoinnista sai eväitä esimerkiksi ensi vuonna alkavaan SUP-pakkausten raportointiin.

Arlan toimintaympäristö on jatkuvassa muutoksessa: “Meillä on suuri määrä pakkauksia, ja niitä uudistetaan ja kehitetään jatkuvasti. Pakkauksia koskevat säädöksetkin kehittyvät ja muuttuvat.”

Tämän vuoksi erityisesti Ringin auditointiin kuuluva alustus tuottajavastuusta ja sen tulevista muutoksista oli hyödyllinen:

“Auditoinnissa oli mukana henkilö, joka ei ole vielä ollut pitkään roolissaan. Hän sai alustuksesta rautaisen perehdytyksen tuottajavastuuseen. Meille kokeneemmillekin se oli hyvä kertaus siitä, mikä on tuottajavastuussa ajankohtaista”, Seppänen kertoo.

Pitkäjänteisellä työllä hyvään tulokseen

Auditoinnin tulokset olivat Arlalle suotuisia. “Meille on tärkeää pakata tuotteemme vastuullisesti, joten olemme tehneet töitä sen eteen, että pakkaustiedot olisivat järjestelmissämme ja raporteissamme mahdollisimman oikein. Oli ilo kuulla, kun auditoinnissa todettiin, että näin on”, Seppänen sanoo.

Arlan pakkaustietojen raportointi oli hyvällä mallilla perusteellisen pohjatyön ansiosta. Arlalla on käytössä pakkaustietojen raportointiin sisäinen ohjeistus, joka helpottaa tietojen keräämistä ja säilyttämistä. Sen avulla tiedonkulku eri järjestelmistä Ringin raportointilomakkeelle sujuu tehokkaasti suuressa yrityksessä. Ohjeistuksesta on hyötyä myös silloin, kun henkilöstö vaihtuu tai tehtävänkuvat muuttuvat.

Seppänen toteaa, että auditointi oli hyödyllinen kokemus, sillä se auttoi katsomaan omaa työtä uudesta näkökulmasta. “Auditointiraportissa käytiin läpi selkeästi kehitysehdotuksia. Niitä ollaan viemässä eteenpäin, että saadaan ensi vuonna raportoitua pakkaustiedot vieläkin tehokkaammin”, hän sanoo.

Entä mitä vinkkejä Seppäsellä olisi yrityksille, joiden pakkaustietoja auditoidaan?

“Ei kannata liikaa pelätä auditointia. Pakkausten tuottajavastuuasiat voivat tuntua melko monimutkaisilta, mutta auditointitilanteessa niihin saa uusia näkökulmia”, hän summaa.

 

Mitä auditoija Heidi Plattonen haluaa sanoa auditoitaville yrityksille? Lue juttu auditoijan näkökulmasta!