5 kysymystä SUP-maksuista ja -tuotteista

Rinki järjesti 7.6. asiakasyrityksilleen aamukahvit-webinaarin SUP-pakkauksista. Ringin asiakaspalvelupäällikkö Maija Peltolan puheenvuoron jälkeen osallistujat pääsivät kysymään mieltään askarruttavia kysymyksiä Ringin, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston, Pirkanmaan ELY-keskuksen sekä tuottajayhteisöjen asiantuntijoilta.

Teksti Rinki

Miten ja kenelle kerätyt SUP-maksut maksetaan? Riippuuko maksun suuruus siitä, kuinka paljon tuotteessa on muovia?

Tuottaja maksaa SUP-maksut kierrätysmaksujen tapaan sille tuottajayhteisölle, jonka asiakas se on. Tuottajayhteisöiltä maksut ohjataan valtion kautta kunnille. Maksut ovat kunnille korvaus niiden tekemästä SUP-roskien keräys- ja siivoustyöstä julkisilla alueilla kuten puistoissa ja uimarannoilla.

Muovin määrä pakkauksessa ei vaikuta SUP-maksun suuruuteen. Maksun suuruuteen vaikuttaa se, mihin SUP-pakkausryhmään pakkaus kuuluu. Taustalla on roskaantumistutkimusten tulokset siitä, mitkä pakkausryhmät aiheuttavat eniten roskaantumista julkisilla alueilla.

Kuuluuko kahviin tai teehen tarkoitettu yhden annoksen sokeripakkaus SUP-direktiivin piiriin? Entä pieni yksittäispakattu suklaapala, joka annetaan kuluttajalle juoman yhteydessä?

Sekä yhden annoksen muovia sisältävä sokeripakkaus että yksittäispakattu suklaapala kuuluvat SUP-direktiivin piiriin samoin kuin esimerkiksi annoskokoiset dippikastike- ja ketsuppipakkaukset, jotka sisältävät muovia.

Onko muovia sisältävä hanaviinipakkaus SUP-pakkaus? Entä ohueen muovipussiin pakatut karkit?

Kumpikin on SUP-direktiivin piiriin kuuluva pakkaus, jos kyseessä on korkeintaan kolmen litran pakkaus. Yli kolmen litran pakkaukset eivät kuulu SUP-direktiivin piiriin. Jos karkit pakataan kovamuovirasiaan, niin ne eivät kuulu SUP-direktiivin piiriin, jos makeisten määrä on suurempi kuin yksi annos.

Minkä vuoksi annoskoolla ei ole merkitystä, kun arvioidaan joustavien pakkausten kuulumista SUP-direktiivin piiriin?

Viranomaiset ovat tukeutuneet linjauksessaan EU-komission antamiin suuntaviivoihin, joiden mukaan joustavien pakkausten ja kääreiden pakkauskoon rajana voidaan käyttää kolmea litraa.

Kuuluuko SUP-direktiivin piiriin..
..juomatölkkien ympärillä oleva joustava 6-pack -kääre?
..24 tölkin myyntierän ympärille kiristetty kutistemuovi?
..pahvinen joulukalenteri, jonka ympärillä on ohut muovikääre ja luukuissa makeisia pienissä muovipusseissa?

Mikään näistä ei kuulu SUP-direktiivin piiriin.

Lisätietoa SUP-direktiivistä löydät Ringin SUP-tietopankista.

Seuraava Ringin aamukahvit-webinaari pidetään uusin aihein loppuvuodesta 2023. Lisäksi Rinki järjestää pakkaustietojen raportointiin keskittyviä koulutustilaisuuksia kaksi kertaa vuodessa.